Τραύμα

 

  • Τι είναι τραύμα;

Τραύμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία ένα άτομο νιώθει ότι απειλείται σοβαρά σε συναισθηματικό, ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο.

  • Ποια μπορεί να είναι μια τέτοια απειλητική κατάσταση που αφήνει τραύμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός σε κάποια φάση της ζωής τους. Παραδείγματα είναι: ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, κακοποίηση ή παραμέληση, ο ξαφνικός θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, έκθεση στη βία του πολέμου ή μια φυσική καταστροφή.

  • Ξεπερνιέται το τραύμα;

Αρκετοί απ’ αυτούς αναρρώνουν με το πέρασμα του χρόνου και με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων. Για άλλους όμως, οι συνέπειες του τραύματος έχουν διάρκεια. Για πολύ καιρό μετά, μπορεί και για όλη την υπόλοιπή τους ζωή, ζουν με βαθύ συναισθηματικό πόνο, φόβο, σύγχυση ή υποφέρουν από συμπτώματα Μετατραυματικού Στρες.

  • Τι είναι το Μετατραυματικό Στρες και ποιες είναι οι ενδείξεις που μας φανερώνουν ότι μπορεί να πάσχουμε από αυτό;

Μετατραυματικό στρες είναι η ψυχολογική αντίδραση του οργανισμού σ’ ένα γεγονός που ήταν στρεσογόνο και απειλητικό για τη σωματική του ακεραιότητα. Κάποιες από τις πιο συχνές ενδείξεις που φανερώνουν ότι μπορεί να πάσχουμε από μετατραυματικό στρες είναι το γενικευμένο άγχος, η κατάθλιψη, τα ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, η διαρκής αποφυγή συγκεκριμένων καταστάσεων ακόμη κι όπου δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος κ.ά.

  • Τι μπορούμε να κάνουμε αν καταλάβουμε ότι πάσχουμε από αυτό;

Αν βιώνετε τέτοια συναισθήματα, σκέψεις ή συμπεριφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει τίποτα για να ντρέπεστε. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ ανθρώπινες και συμβαίνουν σε πολύ περισσότερους από τους γύρω μας, απ’ όσο νομίζετε. Αν όμως οι φίλοι ή η οικογένεια δεν έχουν καταφέρει να σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε, τότε χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου θεραπευτή που θα αποκαταστήσει την καλή διάθεση και την ισορροπία στην ψυχική και την οικογενειακή σας ζωή. Τεχνικές ιδιαίτερα εστιασμένες στην αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος είναι

  • Η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing),
  • Η μέθοδος RΕSOURCE BRAINSPOTTING και
  • Η μέθοδος CRM ( Comprehensive Resource Model )

Comments are closed.